COVID-19 | Hjælp til forældreløse orangutanger

2020 | Orangutanger og mennesker deler mange sygdomme, og forskningen på området gør det også klart, at COVID-19 forårsaget af det nye coronavirus kan være én af dem. Det er bekymrende for befolkningen og den kritisk truede orangutang, som lever tæt sammen ved et orangutang-rehabiliteringscenter på Borneo.

Red Orangutangen, der arbejder for at redde og bevare den kritisk truede orangutang, har derfor startet en indsats i de omkringliggende landsbyer ved verdens største orangutang-rehabiliteringscenter ’Nyaru Menteng’ på Borneo i Indonesien.

For det nye coronavirus spredte sig også til flere områder på Borneo i løbet af foråret 2020 – også til landsbyerne tæt ved Nyaru Menteng.  

Foto: Red Orangutangen

Støtte fra QATO Fonden skal forebygge og minimere smitte

Det var kritisk, da smitten også spredte sig til centrets omkringliggende landsbyer. For her bor også personalet, der plejer, passer og træner forældreløse orangutanger, så de en dag kan vende tilbage til regnskoven til et liv i frihed.

Derfor har der været behov for yderligere coronatiltag, såsom uddeling af masker, håndsæbe og desinfektionsmiddel samt oplysningskampagner og bedre muligheder for at blive testet, så smitten holder sig fra lokalbefolkningen og orangutangerne på centret.

Og netop dét formål har vi i QATO Fonden støttet. Med vores og øvrige partneres støtte har Red Orangutangen i samarbejde med deres indonesiske partner BOS Foundation forebygget og minimeret smitte i 7 landsbyer tæt på Nyaru Menteng i løbet af sommeren 2020.

Med de yderligere tiltag kan de ansatte dermed både beskytte dem selv og deres omgivelser bedre – herunder de forældreløse orangutanger på centret. I landsbyerne bor de nemlig tæt, og befolkningen har begrænset adgang til masker, rent vand og sæbe.

”Projektet har bidraget til at bremse COVID-19 smitten i landsbyerne omkring Nyaru Menteng og dermed holdt smitten ude af centret. Dette er sket gennem forskellige oplysningsindsatser herunder informationsmøder, plakater og bannere, der forklarer, hvordan man undgår smittespredning og gennem forebyggende indsatser som testning, uddeling af masker og håndsprit og opsætning af håndvaske. Projektet har øget lokalsamfundenes viden om risici for både mennesker og orangutanger og forebyggelse og ydet aktiv og praktisk støtte til implementeringen af tiltag, der skal forhindre spredning af smitten. Lokalbefolkningens øgede kendskab til, hvordan man undgår smitte, og uddelingen af beskyttelsesmaterialer vil have en langsigtet effekt. Men uden fortsat testning og en opfølgende indsats i højrisiko-områder, så som de lokale markeder, kan man frygte at smitten vil blusse op igen, som den gør mange andre steder i verdenen og i Indonesien."

Hanne Gürtler, direktør, Red Orangutangen

Foto: Red Orangutangen

Om QATO Fondens støtte:

  • QATO Fondens støtte til Red Orangutangen har ført til en Corona-indsats i syv landsbyer omkring orangutang-rehabiliteringscenteret Nyaru Menteng på Borneo, så smitte er forebygget og minimeret. Således er både orangutanger, ansatte på centret og den øvrige lokalbefolkning bedre sikret mod smitte.
  • QATO Fondens støtte har ført til oplysningskampagner om corona-smitterisiko, bedre muligheder for at blive testet for COVID-19 og uddeling af masker, sæbe og desinfektionsmiddel samt andre hygiejneartikler til de lokale samfund.

Om orangutang-rehabiliteringscentret Nyaru Menteng:

  • Nyaru Menteng ligger på Borneo og er hjem for mere end 300 forældreløse orangutanger. Centret drives af Red Orangutangens indonesiske partner, BOS Foundation.
  • Orangutangerne, der er kommet til centret fordi de har været nødstedte og forældreløse, bliver sat fri i regnskoven på Borneo, når de har gennemgået et omfattende rehabiliteringsforløb og vurderes parate til at klare sig selv i regnskoven som vildtlevende orangutanger.

Foto: Red Orangutangen

Andre projekter