Sidste tur på landevejene for de fire danske cirkuselefanter

Elefanterne, Ramboline, Lara, Djungla og Jenny, har nu sagt endeligt farvel til et liv på landevejene og i cirkussets manege. De fire elefanter har været elsket og højt værdsat i deres respektive cirkusser og høstet klapsalver aften efter aften fra glade cirkusgæster, men tiderne skifter og heldigvis lærer vi mere og mere om, hvad et godt liv er for de store, vilde dyr.

I 2018 valgte et bredt politisk flertal at handle på denne viden og forbyde, at vilde dyr må optræde i danske cirkusser - også selvom de bliver passet godt og elsket højt. Livet i cirkus er simpelthen ikke kompatibelt med det gode elefantliv, og derfor blev de fire skønne snabler sendt på tidlig pension.

Elefanternes stald

Staten frikøbte elefanterne i 2019 og efter en udbudsrunde, blev Knuthenborg Safaripark på Lolland de nye, retmæssige ejere af de fire elefanter.

Med i aftalen var, at Knuthenborg Safaripark ville bygge et state-of-the-art elefantanlæg - det største i Nordeuropa med et samlet areal på 140.000 kvm og en topmoderne stald på 2000 kvm. Omdrejningspunktet i udførelsen af dette anlæg er elefantvelfærd, kort og godt. Med fokus på god plads, aktivering både inde og ude, med stor badesø, kæmpe sandgrav, græs under fødderne og store træer at plukke grene fra, kan elefanterne nu bruge de resterende tredive år af deres liv på at være elefanter.

Den 6. januar 2020 blev første spadestik taget til det nye elefantanlæg og i midten af maj, kunne danskerne på nationalt tv se elefanterne marchere på række ind i deres nye stald ført an af deres dyrepasser fra Cirkus Arena. Få uger senere kunne publikum i Knuthenborg Safaripark nyde synet af de fire elefanter boltre sig i deres nye udeanlæg.

QATO Fondens projektleder, Christina Fevejle Nielsen, siger:

"I QATO Fonden var vi ikke et øjeblik i tvivl om, at dette projekt var noget helt, helt særligt. Disse elefanter kan aldrig sendes tilbage til naturen, for de er alt for vant til og afhængige af mennesker. Men i Knuthenborg Safaripark bliver de givet de bedst tænkelige forhold, elefanter i fangenskab kan få, og det bliver en fornøjelse at følge dem fremover. Da cirkuselefanterne marcherede ud af manegen og ind i deres nye stald i Knuthenborg Safaripark, blev der skrevet et smukt, nyt kapitel i danmarkshistorien, og det er vi meget stolte af at have bidraget til."

Andre nyheder