
Red Orangutangen, der arbejder for at redde og bevare den kritisk truede orangutang, har derfor startet en indsats i de omkringliggende landsbyer ved verdens største orangutang-rehabiliteringscenter ’Nyaru Menteng’ på Borneo i Indonesien.
For det nye coronavirus spredte sig også til flere områder på Borneo i løbet af foråret 2020 – også til landsbyerne tæt ved Nyaru Menteng.
Foto: Red Orangutangen
Støtte fra QATO Fonden skal forebygge og minimere smitte
Det var kritisk, da smitten også spredte sig til centrets omkringliggende landsbyer. For her bor også personalet, der plejer, passer og træner forældreløse orangutanger, så de en dag kan vende tilbage til regnskoven til et liv i frihed.
Derfor har der været behov for yderligere coronatiltag, såsom uddeling af masker, håndsæbe og desinfektionsmiddel samt oplysningskampagner og bedre muligheder for at blive testet, så smitten holder sig fra lokalbefolkningen og orangutangerne på centret.
Og netop dét formål har vi i QATO Fonden støttet. Med vores og øvrige partneres støtte har Red Orangutangen i samarbejde med deres indonesiske partner BOS Foundation forebygget og minimeret smitte i 7 landsbyer tæt på Nyaru Menteng i løbet af sommeren 2020.
Med de yderligere tiltag kan de ansatte dermed både beskytte dem selv og deres omgivelser bedre – herunder de forældreløse orangutanger på centret. I landsbyerne bor de nemlig tæt, og befolkningen har begrænset adgang til masker, rent vand og sæbe.
”Projektet har bidraget til at bremse COVID-19 smitten i landsbyerne omkring Nyaru Menteng og dermed holdt smitten ude af centret. Dette er sket gennem forskellige oplysningsindsatser herunder informationsmøder, plakater og bannere, der forklarer, hvordan man undgår smittespredning og gennem forebyggende indsatser som testning, uddeling af masker og håndsprit og opsætning af håndvaske. Projektet har øget lokalsamfundenes viden om risici for både mennesker og orangutanger og forebyggelse og ydet aktiv og praktisk støtte til implementeringen af tiltag, der skal forhindre spredning af smitten. Lokalbefolkningens øgede kendskab til, hvordan man undgår smitte, og uddelingen af beskyttelsesmaterialer vil have en langsigtet effekt. Men uden fortsat testning og en opfølgende indsats i højrisiko-områder, så som de lokale markeder, kan man frygte at smitten vil blusse op igen, som den gør mange andre steder i verdenen og i Indonesien."
Hanne Gürtler, direktør, Red Orangutangen
Foto: Red Orangutangen
Om QATO Fondens støtte:
Om orangutang-rehabiliteringscentret Nyaru Menteng:
Foto: Red Orangutangen